Grandmaster Yip Man
WING CHUN-BEDENSEL VE RUHSAL DİNLENME YÖNTEMİ
ANTİ-STRES PROGRAMLARI
Sosyal ve ekonomik problemler, toplumsal ilişkilerin giderek dejenere olması, bireylerin ruhsal yönden yıpranmasına neden olur. Bu yıpranmanın getirdiği en önemli rahatsızlık strestir. Sorunlara paralel olarak stresin temposunun artması psikolojik problemleri, özel ve iş hayatında başarısızlıkları, umutsuzlukları da beraberinde getirir. Ruhsal olarak ortaya çıkan bu durum, kişiyi fiziksel olarak da etkileyebilir ve birçok hastalığa yakalanmasına neden olabilir. Nitekim, stresin birçok hastalığın başlangıç aşamasını oluşturduğu bilim adamları tarafından da tespit edilmiştir. Stres korkunç boyutlara ulaşmadan önce engellenmeli ve ona karşı etkili bir savunma mekanizması geliştirilmelidir. Wing Chun düşüncesinin 300 yıl önce strese karşı geliştirdiği bu savunma modeli, bütün dünyada işadamları, bilim adamları gibi, günlük hayatı stresle iç içe olan birçok kesim tarafından uygulanmakta ve başarılı olmaktadır.
Wing Chun'un bedenin ruhsal yönden dengesini sağlayan özel eğitim programları, form çalışmaları ve birebir kurulan konsantrasyon çalışmaları sayesinde stres etkisiz hale getirilmekte, bireyler özel hayatlarında ve iş hayatlarında daha başarılı olabilmektedirler.
Wing Chun'un anti-stres programları, kişiye olaylar karşısında daha soğukkanlı olma, kendine güvenme ve kararlı olma öğretisi sunar. Bu öğreti, bedensel ve ruhsal anlamda devamlı gelişmeyi hedefleyerek, kişinin içsel enerjisinin ortaya çıkmasını sağlar. İçsel enerjiyi hisseden hisseden kişi yaşamın getirdiği zorluklara karşı daha hazır ve güvendedir.
FİZİKSEL GELİŞİM-KONDİSYON PROGRAMLARI
VE YAŞAM FELSEFESİ
Wing Chun düşüncesi içinde bireyin fiziksel bütünlüğünü oluşturan kas ve eklem yapısının güçlü olması, kondisyon yönünün pozitif olması çok önemlidir. 5 yaşından 75 yaşına kadar toplumun her kesiminden insanlar, sistemin fiziksel yönden gelişimi sağlayan, efektif kondisyon kazandıran programlarını uygulayabilir ve verim alabilir.
Özellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkan fiziksel rehabilitasyon gerektiren eklem ağrıları ve romatizmal hastalıklar özel çalışmalar sayesinde giderilebilmektedir. Wing Chun fiziksel ve ruhsal gelişim yönleriyle, savunma sistemi olmaktan fazlasını içermektedir. Düşünmek ve yaşamaya yönelik, hayata değişik bakış açıları vardır. Wing Chun'un, kökleri Tao, Budizm ve Konfiçyusizm'e dayanan prensipleri hayatın her alanında rahatlıkla kullanılmaktadır.
Bunlardan en önemlisi Yin-Yang prensibidir. Yin-Yang savunma sanatının teorisi ve pratiğine dayalı bir birimdir. Yaşamsal anlamda da bize karşı zıt bir kutupla uyum içinde, birlikte hareket etmeyi öğütler. Yani toplumsal dayanışma ve birliktelik bu prensibin esas çerçevesini oluşturur.
Wing Chun anlayışında karakter ve kişilik, bireylerin özgürlüğü çok büyük değer taşımaktadır. Wing Chun'un temel yapısını oluşturan rahibe Ng Mui, karakterli ve kişilikli insanları bir çatı altında toplayarak onlara Wing Chun'u öğretmiş ve bu sayede onlara özgürlüklerini kazandırmıştır.
Yine en önemli Wing Chun öğretilerinden biri, yaşamın bir amaç üzerin oturtulması gerektiği, amaçsız yaşamanın insanı belirsizliğe götüreceği fikridir. Bu doğrultuda hareket eden kişi sorunlara karşı daha mücadeleci, sonuca varıcı kimliğe kavuşur. Bir başka deyişle, Wing Chun bireye bedensel ve ruhsal anlamda kendini tanımayı öğretir. Kendini tanıyan kişinin mutluluğu yakalaması, sorunlara karşı başarılı olması daha kolaydır.
Anna Freud'un şu sözü özellikle bunu çok iyi tanımlamaktadır: "Güç ve güveni hep kendi dışımda arardım, ama bunlar insanın içinden gelir. Her zaman oradadırlar.".